Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 28.0

2017. július 30. - sportpsycho

10 Nagyot!

Nagyon szeretek sport témájú könyveket olvasni. Több okból is. Motivál más sportolók életútja.  Átérzem erőfeszítéseiket, szenvedéseiket. Jó látni, hogy mások is voltak hullámvölgyben. Inspirál a nagy sportolók kitartása, akarata. És persze minden könyvből és minden sportágból tanulok valamit. Most Daniel James Brown „Egy csónakban” című könyvét olvasom. Nagyszerű írás, mindenkinek ajánlom. Ebből a könyvből szeretnék most kiemelni egy gondolatot.

Amikor az evezősök egy versenyen kritikus ponthoz érnek, a kormányos kiveszi a sípot a szájából és „Tíz nagyot” parancsszót kiabál. Mit jelent ez? Ekkor mindenkinek tíz óriáscsapást kell megtenni, amibe belead mindent, amire csak képes. Utána visszaállnak az előző ritmusba. Van ebben valami misztikus is, amikor nyolc ember egyszerre a szívét-lelkét beleadja abba a 10 csapásba. És természetesen minden fizikai erejét. Ez más sportban sem ismeretlen. A futásnál is tudjuk, hogy úgy kell leelőzni egy ellenfelet, hogy az meg legyen győződve, erősebbek vagyunk. Ilyenkor összeszedjük minden erőnket, visszafogjuk a zihálásunkat, elrobogunk mellette, aztán visszaállunk az eredeti tempónkra és ha kellő távolságba értünk, kapkodhatjuk hangosan is a levegőt. A Forma 1-ben ilyenkor feltekernek minden lehetséges kütyüt a kormányon, aztán ha megvan az előzés, vagy kivédekezték a támadást, visszavesznek. Biztos már sportágban is van hasonló, nem tudom. Mindenesetre azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó stratégia. És nem csak a sportban. Van, amikor csak egyszerűen össze kell szorítani a fogat, megtenni az a „Tíz nagyot”, aztán menni tovább, akkor is, ha nem könnyű.

Mentális feladatként ezen kéne elmélkedni a következő héten.

Fizikai feladat: amikor edzés végén már nagyon el vagy fáradva, próbáld meg a „tíz nagyot”. Még végezz el 10 darabot egy feladatból, ami óriási erőfeszítést igényel.  Testet lelket erősíteni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr5312701923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása