Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 10.0

2017. március 06. - sportpsycho

Március 5

A múlt héten nekem annyira bejöttek az ébredés utáni gyakorlatok a hideg-meleg váltózuhannyal, hogy folytatnom kell. A következő hétre a gyakorlataim:

  1. 50 fekvőtámasz
  2.   3 perc plank
  3. 100 db szuperman

Nem sok, pont annyi, hogy az izmaimban elinduljon a vérkeringés, és jól érezzem magam utána. A hideg víz ezt amúgy is garantálja. Az a jó, hogy nem tart sokáig, így ha nehezen vagy későn is ébredek, simán belefér.

És akkor lássuk a többi feladatot.

Fizikai: gyengébb oldal erősítése.

Mentális: megfigyelőképesség és memória.

Fizikai rész: mindenkinek van egy erősebb és egy gyengébb oldala. Jobb kezeseknek a jobb karjuk, válluk erősebb, bal kezeseknek fordítva. A láb lehet ugyanaz az oldal, de akár a másik is. Ezt mindenki tudja már magáról.  Az izomerő és a mozgáskoordináció jó fejlődéséhez viszont az a jó, ha minél kisebb a különbség a két oldalunk között. És persze a sérülések elkerülése miatt is fontos. Ezért a héten fogunk pár olyan gyakorlatot végezni, ahol a gyengébb oldalunk több feladatot kap.

Fontos: ne végezzünk soha csak egy oldalas gyakorlatokat! Végezzük el az egy oldalas gyakorlatot mindkét oldalunkra, csak a gyengébb oldalra többet vagy nehezebb súllyal. Miért? Mert a mozgás nem csak az izmokban zajlik. Három komponense van minden mozgásnak: 1. izom 2. idegpályák 3. agyi leképeződés. Ha csak az egyik oldalra végzünk gyakorlatokat, az nem jó az idegrendszeri pályák aktiválásának, megerősítésének.  (Például komplex mozgásoknál, ahol nem az izomerő fejlesztése a cél, hanem valamilyen bonyolult mozgás kivitelezése – pl. egyensúlyozás – ott azért is fontos a sok ismétlés, mert nem csak az izmok „tanulják” meg a mozgást, hanem az idegpályák, az agyi központok is!) Ne felejtsük el ezt soha, hogy nem csak az izom dolgozik!

Feladat: fél lábas guggolás/ egykezes bicepsz  / más egykaros gyakorlatok

Időtartam: guggolás minden nap. Felsőtestre gyakorlatok – heti 3x.

Guggolás:

1 X 50 guggolás két lábbal

3 X 25 guggolás fél lábbal

1 X 50 guggolás két lábbal  - ennél lehet többet, de ez az alap.

one_leg_squat.jpg

Felsőtest: váltakozva végzek minden gyakorlatot. A gyenge oldalra dupla annyit, mint a másikra.

one-arm-dumbbell-row-exercise-guide-01.jpg

Mentális gyakorlat:

Aki gyalog közlekedik (vagy tömegközlekedéssel):  nézz rá egy személyre az utcán, buszon, metrón… Csak pár másodpercig nézd, de próbálj meg minél több mindent megjegyezni: a haja színe, a ruhája, a táskája, a cipője, mit csinál, milyen hangulatban lehet. Fordulj el, majd ismételd el magadban, amit megfigyeltél rajta. 10 perc múlva ismét „mond fel magadnak” amit megjegyeztél. Mintha egy nyomozás során kéne minél több infót adnod a megfigyelt személyről. Játszd el ezt minden nap háromszor, 3 különböző személlyel.

emberek_buszon.jpg

Ha kocsival jársz: Stop lámpánál jegyezd meg az előtted álló kocsi rendszámát, gyártmányát, színét, matricát, minél több infót az autóról (esetleg a benne ülőkről). Pár perc múlva idézd fel, amit megjegyeztél. Játszd el ezt minden nap háromszor. Mintha magánnyomozó lennél!

car_in_traffic2.jpg

Mindenkinek szép hetet kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr1212313989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása