Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 17.0

2017. május 07. - sportpsycho

Specifikusság és rugalmasság

Ahhoz, hogy egy versenyen jó teljesítsünk, specifikusan azokra a feladatokra kell edzenünk. Ha egy távot bizonyos idő alatt akarunk lefutni, azt a tempót kell edzéseken is gyakorolni, a lassabb futás nem lesz elég. Ugyanakkor az sem árt, ha jól ismerjük a pályát, a feltételeket, körülményeket. Ezért, ha idegen helyen versenyzünk, előző nap nagyon hasznos szétnézni: hol lesz a rajt, hol lesz a befutó, milyen jellegzetességei lesznek a pályának. Az „ismerősségi” faktor megnyugtató, ugyanakkor nem vesz el plusz energiát a terepfelmérés, így a fontosabb dolgokra tudjuk irányítani a figyelmünket. 

Vannak azonban olyan versenyek – elsősorban az akadályfutó versenyek -, ahol pont az a lényeg, hogy nem tudod előre, mi vár majd rád a verseny során. Itt rugalmasnak kell lenned. Olyan feladatokat is meg kell tudnod oldani, amelyeket még egyszer sem gyakorolhattál, olyan sorrendben jönnek a feladatok, amelyek nem épp ideálisak – például hideg víz után, ahol el vagy gémberedve, jöhet egy ügyességet igénylő feladat – és akkor is meg kell oldanod, ha erre külön nem készültél.

Egy előző challenge-ben már volt feladat, hogy mindig más sorrendben és más stílusban végezzük edzésen a feladatokat, hogy sem fizikailag, sem mentálisan nem szokjunk hozzá, ne rutinból csináljuk a gyakorlatokat (például egyik nap köredzés, máskor izomcsoportonként dolgozni, futás közben a tempós időszakok variálása, stb.)

Eddig a legtöbb fizikai feladattal arra törekedtünk, hogy erősítsük az izmainkat (és mellette az agy izmait is).  A múlt héten elkezdtünk egy sorozatot – hogyan tudunk specifikusan az akadályversenyek kihívásaira készülni, és a majomlétrán gyakoroltuk, hogy fél karral is elbírjuk a testsúlyunkat.  Ez sok más feladathoz is jól jön.

Most legyünk egy kicsit még specifikusabbak! Az idei spártai versenyeken egy új akadállyal találkozhattunk (én csak tavaly), az Olympus-al.  A héten erre fogunk edzeni.

Olympus:

Ha meg tudjuk oldani, hogy barkácsolunk magunknak egy ilyet, akkor szuper, mehet is a gyakorlás:

Ha nem, akkor itt vannak a feladatok olyan eszközökön, ami elérhető mindenki számára:

  1. Bordás falon tartani magunkat kitámasztott lábakkal
  2. Fel és le átfogni a bordásfalon
  3. Oldal irányban átfogni a bordásfalon
  4. Láncon átfogni (ha nincs, akkor jó lesz törülköző is)
  5. Egy karon lógni kötélen vagy láncon

Ha ez már könnyen megy, jöhet egy kis húzódzkodás láncon!

 

Mentális feladat:

  1. megoldani a gyakorlás lehetőségét
  2. a gyakorlatokat kiegészítendő vizualizálni az Olympus teljesítését verseny körülmények között: amikor sáros a kezed, a lánc nedves és hideg, stb….

Hajrá! Csak keményen!

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr7112487201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása