Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 4.0

2017. február 18. - sportpsycho

A NAVY SEALS mottója: „The easy day was yesterday”.

the-only-easy-day-was-yesterday-36.png

A következő hetet ennek a mottónak a szellemében alakítjuk. Aki nem tud elköteleződni, ne is olvassa tovább. (ez most olyan katonás volt, ugye? )
A heti feladat a fekvőtámasz. Ilyen egyszerű. Vagy mégsem? Ez lesz a fizikai része. A mentális egy sokakat érintő téma: az idő és az energia beosztása.

„Idő = Élet; ezért ha elpocsékolod az idődet, elpocsékolod az életedet, vagy ha uralod az idődet, uralod az életedet” Alan Lakein

Fizikai feladat: fekvőtámasz.
Napok: minden nap: 7 napon keresztül – a Joker napon is!

Leírás:
1. nap: egy kis bemelegítés után kezdj el fekvőtámaszozni. Próbáld ki, hányat tudsz elvégezni. Pihenj 4-5 percet. Ismételd meg még 2X, de most 3 db-al többet csinálj. Ki fogod bírni! Biztos. Az akadály sosem fizikai, mindig mentális!
2. nap: 3X csináld meg a maximumot, amit tegnap csináltál (tehát a másodikra, a 3 db-al többet)
3. nap: fél lábas fekvőtámasz (a lábad a levegőben, nem támaszkodik a másikra): csinálj ebből is elsőre, amennyit bírsz. Ismételd meg még 2X.
4. nap: fekvő kint a szabadban. 3X az eddigi maximum, és 2X a maximum,a mit úgy meg tudsz csinálni, hogy a lábaid egy padon vannak. (Persze minden nap lehet kint a szabadban végezni, ha van kedved, de minimum 1X kötelező!)
5. nap: 3X a maximum db, amit eddig rendesen (nem fél lábbal) megcsináltál. Utána 2X max fél lábas fekvőtámasz.
6. nap: fél karos fekvőtámasz. Akinek megy rendesen, az úgy, akinek nem, az kezdje falhoz támaszkodva – ez a legkönnyebb, vagy székre, padra támaszkodva –ez már nehezebb. Próbáld ki mennyi a maximum. Ezt ismételd 3X, de mindenképpen legyen minimum 30 db összesen (tehát ha a 3X ismétlés nem lesz 30 db, akkor még húzz rá annyi, hogy elérje a 30 db-ot) Utána még 2X az eddigi rendes fekvő max darabszám.
7. nap: az összes fekvő típusból 3X a max darabszámot, azaz 3x rendes, 3x fél lábas és 3X egy kezes. 

Mentális feladat:
1. Feladat: szerdáig végezz el egy feladatot, amit már napok (esetleg hetek) óta halogattál. Jól jegyezd meg, milyen (felszabadító) érzés, ha túl vagy rajta. Ezt kéne majd gyakrabban elérni a jövőben! És ne feledd: „Az a feladat fáraszt a legjobban, amit nem csináltál meg.”
2. Feladat: időbeosztás – 3 napon keresztül –szabadon választható, hogy mely napokon (lehetőleg ne szombat legyen, amikor mondjuk semmi dolgod!  ).

Itt egy kis segítség:

  • Reggel készíts egy feladat listát.
  • Jelöld meg a fontossági sorrendet: A- („azonnal”) –sürgős és nagyon fontos, B („baromira”) - még mindig nagyon fontos, C (ciki, ha nem csinálom meg)- meg kell legyen aznap, D- (delay) – lehet halogatni, ha nem fér bele.
  • Teremtsd meg magadnak a megfelelő környezetet (inspiráló, nem figyelem elvonó). Ha kell tegyél fülhallgatót, még ha nem is hallgatsz zenét, így a környezeted nem fog minden apró-cseprő dologgal zavarni.
  • Állíts fel szabályokat: pl. email ellenőrzés 2 óránként, közösségi chat napi 2x + este, stb. és ezen kívül ne rabold az idődet ezekkel.
  • Kis segítségek: „post it”-ok, telefonos emlékeztető stb.
  • Reggel kezd kis apró feladatokkal – jó érzés, hogy annyit már kipipáltál a listádról
    A kellemetlen feladatokon ess túl minél hamarabb, érzelmileg jobban alakul a napod!
  • Vizsgáld meg, hogy két feladat mehet-e egyszerre. PL. unalmas meeting alatt átolvasni vm fontosat. De egyébként én azt gondolom, hogy a „multitasking” túl van értékelve, ne foglalkozz vele.
  • Egy komplexebb feladatot ossz fel részekre – ha egy részét már megcsináltad, pipálhatsz a listában! – és lehet, hogy hatékonyabban is leszel így!
  • Találd ki, milyen feladatokba tudsz másokat bevonni (vagy másoknak átadni :-) - mint Tom Sawyer)
  • Mondj nemet – egy új feladatra, vagy csak valamilyen tevékenységre, ami nem fér bele az idődbe. Ha már kimondtad a nem-et, meglátod, felszabadultan fogod érezni magad! (Néha főnöknek is lehet! - persze ha egyértelmű, hogy racionális döntés….)
  • Naponta legalább 2X ellenőrizd a listát. Sajnos nap közben mindig bővíteni fogod, így újra kell vizsgálni a prioritásokat!
  • A fölösleges dolgokat nyugodtan húzd ki!
  • Minden nap csinálj valami kellemeset is! Erre kell legyen idő - csak figyelj az arányokra!

Feladat közben figyeld magad – mint egy külső kontrollőr – hogy jól csinálod-e?
Ha nap végére sikerült mindennel végezni, jutalmazd meg magad valamivel!

Ha valami jól működött – tartsd meg, váljon szokássá!

Hogy még motiváltabb légy: nem tudod, mennyi időd van hátra. Ne fecséreld el lényegtelen dolgokra! Minden fél óra elteltével kevesebb fél órád maradt az értékes életedből!

ora.png

Joker nap: csinálj valami őrültet! Én -6 fokos hidegben feküdtem ki a hóba úszás után egy szál vizes fürdőruhában.

20170128_143552-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr6512270548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása