Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 19.0

2017. május 22. - sportpsycho

Május 21

„Aki nem tud ellazulni, az nem tud megfeszülni sem.”

Még mindig a Kőbán Rita szavai csengenek a fülemben. Sokan eddzünk egyforma intenzitással végig, egész héten. Nem hagynánk ki egy edzést sem, egy napot sem.  Van, aki ugyanazt a távot futja mindig, ugyanavval a sebességgel. Vagy az erőnléti edzéseknél ugyanazt az ismétlésszámot tolja ugyanavval a súllyal. Nem jó. A szervezetnek szüksége van a nagyobb kihívásokra, az extra terhelésekre. Ahogyan szüksége van utána a pihenésre, ellazulásra.

Meg kell halni néha edzésen is, nem csak versenyen. Utána könnyebben tudunk ellazulni, pihenő napokat beiktatni minden lelkiismeret furdalás nélkül. Minden kemény edzés egy mentális tréning is egyben. Ahogyan a pihenőnapok is lehetnek a mentális tréning részei. Főleg, ha ezeket kihasználjuk másra: vizualizáció, meditáció, vagy egyszerűen csak felkészülés gondolatban egy következő nehéz edzésre, versenyre. És ne feledjük: a szervezetnek a kemény terhelések utána szüksége van pihenésre, csak így tud fejlődni, a „szuperkompenzáció” csak így működik.

Ha van valamilyen kivételes képességem, az az, hogy egyes versenyeken az aktuális fizikai állapotomhoz képest sokkal jobbat tudok menni. Nem 100%-ot, hanem 110-120%-ot. Miért? Mert meg tudom „magam erőszakolni mentálisan”. Jóval tovább tudom tolni a határaimat. De ez egy évben csak 2-3 –szor megy. Pontosan tudom, hogy a tavalyi évben melyek voltak ezek az alkalmak. Ennyi. És nem több. Miért? Mert nem lehet állandóan a lehetetlent várni a szervezettől. Megfeszülés után jön a lazulás. És lazulás nélkül nincs következő megfeszülés.

Feladat: nyomjunk a következő héten egy „brutál” edzést. Legyen olyan, mint egy verseny. Készüljünk ugyanúgy rá, mint egy versenyre. Ugyanaz a ruha, ugyanaz az étkezés és frissítés előtte. Döntsük el előre pontosan, mit és hogyan fogunk csinálni. Utána végezzük is el, semmit se hagyjunk ki, tartsuk be a tervezett tempót. Utána pár napig vegyük könnyedén az edzéseket.

A fotók egy 2 órás edzésen készültek, ahol egy "spártai versenyt" imitáltunk. Délidőben,  a legnagyobb hőségben toltunk 10 kört egy pályán tele akadályokkal. Kicsit meghaltunk a végére, ezért a memóriafeladatban szinte mindenki elbukott. De az együtt burpee-zés is buli volt. Meg a hideg vizes zuhany is a kertben. De mindez hozzátartozott a "versenyhangulathoz". Amit már előző bejegyzéseimben is írtam: eddzünk specifikusan!

img_20170522_122057.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr5912531913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása