Mental Challenge

Mental Challenge

Mental Challenge 26.0

2017. július 16. - sportpsycho

Gyűjteni a perselybe!

Vannak időszakok, amikor verseny versenyt ér – nekem ilyen volt például a tavaly tavaszi-nyári pár hónapom, de van olyan is, amikor nincs verseny a láthatáron – vagy sérülés miatt, vagy mert épp alapozás időszaka van. Akárhogy is, minden sportolónál előfordulnak olyan hónapok, amikor nincs közeli cél, nincs semmilyen nagy kihívás a láthatáron, nincs meg az a fajta izgalom, amelyben nagyobb megmérettetések előtt élünk. Pedig ez is nagyon fontos időszak, ilyenkor gyűjtögetjük edzéseken az érméket a perselybe, amelyeket aztán később beváltunk a nagy versenyeken.  Ilyenkor viszont nem könnyű fenntartani a fókuszt, könnyebb elveszíteni a lelkesedést, a motivációt. Nincs látványos eredmény, látványos fejlődés, hiszen nem is arról szól ez az időszak. Mégis fontos elvégezni minden egyes edzést, mert ahogyan az iskolában is – a sportban is egymásra épülő teljesítményről van szó. Gyűjtögetni kell szorgalmasan azokat az érméket, hogy a megfelelő időpontban tele legyen az a persely!

Sokat segít ezekben az időszakokban, ha minden hónapra tűzünk ki magunknak részcélokat. Ezek fenntartják a fókuszt, a céltudatos hozzáállást, és fontos visszajelzéseket adnak a fejlődésünkről.

Pár hónappal ezelőtt még nem tudtam széles fogásban húzódzkodni, bicepsz fogással is csak 4-5-öt. Aztán kitaláltam, hogy szeptemberre  - mivel nem tudok részt venni a Spartan Race Európa Bajnokságon – helyette kitűzök egy ambiciózus célt magamnak. Ezért azt találtam ki, hogy szeptemberre meg fogom tudni csinálni a „Muscle-up” – ot. Ha ezt rutinosan megy majd, nem lesz gondom semmilyen akadályversenyen az erőfeladatokkal, palánkokkal, vagy más technikai gyakorlattal (multibar, stb.) Májusban elkezdtem hát gyűjtögetni az érméimet a perselybe.

Készítettem egy részletes tervet. A muscle-up gyakorlathoz szükségem lesz:

  1. erőre
  2. jó mozgáskoordinációra, technikára
  3. rugalmasságra

És persze sok gyakorlatra, amelynek az alapját a húzódzkodások és tolódzkodások alkotják. Ezért ezeket hetente 3X elvégezem 6-10-es sorozatokban. De nem is akarom túlerőltetni magam, inkább lassabban fejlődjek, de ne legyen se húzódás, se más sérülés.

Most júliusban kellett eljutnom a 10 x 10 sorozat széles fogású húzódzkodáshoz. Ezt pont a hó közepén teljesítettem, most már hó végéig csak ezt kell tartani, és ismételni. Jó úton haladok. Minden pici sikerélmény motivál.  És a szeptember már nincs is olyan messze! Izgalmas időszak jön! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalchallenge.blog.hu/api/trackback/id/tr3912667673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása